Gå til hovedindhold

Debatindlæg: Åbn døren for de mange unge, som vil gøre østjysk succes større

Mange unge vil gerne ind på studier, som erhvervslivet har stærkt brug for. Men de får alligevel et nej. Det bør vi lave om, mener Frands Fischer, formand for Business Region Aarhus, og Johannes Saugbjerg, adm. direktør for Vola A/S og bestyrelsesleder for DI Sydøstjylland.

  • Læs op

Indhold

    Det giver ikke mening, at unge får nej til at blive optaget på erhvervsrettede professionsuddannelser i Østjylland, når østjyske virksomheder fortsat har brug for adgang til studerende med de rette uddannelser og kompetencer.  Alle virksomheder har udfordringer med mangel på arbejdskraft. Derfor er det afgørende at sikre tilstrækkelige studiepladser til de unge, der ønsker at tage en uddannelse i Østjylland, som erhvervslivet efterspørger.

    Det virker derfor absurd, at uddannelsesinstitutioner som VIA Campus Horsens skal afvise ansøgere på deres tekniske uddannelser, som uddanner nogle af de dimittender, som erhvervslivet efterspørger. Eksempelvis har VIA Campus Horsens været nødt til at afvise godt 200 ansøgere til deres engelsksprogede uddannelse Software Technology Engineering.

    Dette står i kontrast til de østjyske virksomheder som giver udtryk for efterspørgslen efter den kvalificerede arbejdskraft i en Voxmeter-analyse blandt 100 af de største virksomheder i Østjylland. Her svarer hver anden virksomhed, at hvis der var mulighed for at oprette flere studiepladser til engelsksprogede studerende, vil de gerne have flere uddannet inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.

    De engelsksprogede uddannelsespladser er vigtige for, at virksomhederne i fremtiden kan rekruttere de rette medarbejdere. Derfor skal vi åbne op for endnu flere engelsksprogede uddannelsespladser på de uddannelser, hvor de internationale dimittender finder beskæftigelse.

    I Østjylland har vi allerede et attraktivt, internationalt studiemiljø og styrkepositioner inden for en række områder, bl.a. grøn eksport. Men der er potentiale til at udvikle nye erhvervseventyrer. Det er derfor også vigtigt, at vi gør en indsats for, at de studerende bliver i lokalområdet og arbejder i vores lokale virksomheder, når de har afsluttet uddannelsen.

    Derfor er budskabet fra Frands Fischer og Johannes Saugbjerg: Luk døren op, og bring talenterne i spil. Et godt sted at starte er, at uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund tager dette med til forhandlingerne om den kommende reform af professionsbacheloruddannelserne.  

    Læs debatindlægget her:

    Horsens Folkeblad, bragt d. 22. april 2024.

    Aarhus Stiftstidende, bragt d. 5. maj 2024.

     

     

     

    Sidst opdateret: 7. maj 2024