Gå til hovedindhold

12 danske borgmestre træder sammen ind i Global Parliament of Mayors

De 12 østjyske borgmestre i Business Region Aarhus indtræder som de første danske borgmestre i Global Parliament of Mayors – en international interesseorganisation, som består af borgmestre verden over. På tværs af landegrænser og nationaliteter forpligter borgmestre sig til at bidrage til at løse globale udfordringer, som de nationale parlamenter ikke magter. Derfor udveksler borgmestrene ideer og løsninger.

20. sep. 2018
  • Læs op

Indhold

    Det er interessant, fordi verdens problemer er så komplekse, at de kun kan løses lokalt. Her styrer bystyret. Det handler om at udtænke og gentænke - og dele de gode løsninger, der kan indfri FN’s mål for en bedre verden. Derfor har Den officielle indtræden sker på Folkemødet fredag 15. juni kl. 11.30 i forbindelse med arrangementet ”Mayors rule the world”, som bliver afholdt af Business Region Aarhus.

    I ”skurvognen” på Indermolen i Allinge skriver Østjyllands borgmestre officielt under på indmeldelsen i Global Parliament of Mayors. Herefter afholdes Borgmesterskabet – en quiz i at pege på flest ideer som andre byer / kommuner i Danmark og resten af verden har fået – og som er værd at kopiere. Politikere, organisationer og borgere kan deltage både på Facebook eller på folkemødet.

    ”Byer og netværk af byer i business regioner er tæt på indbyggere, erhvervsledere og institutioner og kan derfor nemmere tænke i helheder f.eks. når vi skaber nye og bæredygtige løsninger på klimaudfordringer. Bag den Østjyske millionby står 12 byråd og en lang række samarbejdspartnere fra erhvervsliv, videninstitutioner og organisationer. Her kan vi træffe beslutninger og eksekvere. Og det er netop kendetegnende for en byregion, at der kan ske handling,” siger Claus Wistoft, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Syddjurs Kommune.

    Borgmesterskabet i gode løsninger

    Efter underskrift på medlemskab af Global Parliament of Mayors er de 12 østjyske borgmestre vært ved Borgmesterskabet i at nævne flest af andre byer/kommuners gode ideer. Alle landets borgmestre er bl.a. indbudt til at deltage, ligesom mange vil opleve at blive rost for deres gode ide og få en tak for at videreudviklet og implementeret den. Der vil være dyst i at nævne gode ideer inden for en række kategorier som for eksempel ”Krop og klima”, ”vand og vej”, ”bolig og business”. Den by / kommune der kan nævne flest ideer og den by / kommune, der har kopieret flest ideer vinder hver især en præmie. Eneste krav er, at man ikke hylder en ide fra sin egen by / kommune.

    Politik med fokus på at kopiere og anerkende andres ideer

    ”Politik handler lidt for ofte om at kritisere de andres forslag. Vi skal finde en ny vej. Her er det at sige tak for gode ideer, pege på andres gode ideer og selv kopiere dem, en anden måde. En måde der samtidig kan løse byernes udfordringer hurtigere, end hvis vi selv skal finde på alle løsningerne. Hvis vi vil sikre de bedste handlinger, så er det vigtigt, at vi politisk anerkender hinandens gode ideer og kopierer dem – til fordel for borgere og erhvervsliv. Ved at se ud i horisonten og lade os inspirere kan vi bruge de bedste ideer selv og forhåbentlig samtidig løse udfordringer, der går på tværs af grænser,” siger Claus Wistoft.

    Business Region Aarhus består af de 12 østjyske kommuner: Hedensted, Odder, Silkeborg,Viborg, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Horsens, Favrskov, Skanderborg, Samsø og Aarhus

    Yderligere oplysninger:

    Claus Wistoft, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Syddjurs 2016 5414

    Jane Baad Jensen, sekretariatschef Business Region Aarhus: 2372 1014

    Sidst opdateret: 26. september 2024