Michelin-event er en hyldest til hele Østjylland

Kronik af Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune og medlem af Business Region Aarhus’ politiske styregruppe, bragt i JP Aarhus 15. jan. 2019

Mandag den 18. februar får Østjylland massiv international bevågenhed, når uddelingen af de nordiske Michelin-stjerner finder sted i Musikhuset i Aarhus. Uddelingen sker for første gang uden for en nordisk hovedstad og manifesterer Østjyllands position som Danmarks epicenter for fødevareinnovation, hvor topkokke udvikler unikke smagsoplevelser sammen med nytænkende fødevareproducenter.

Michelin-uddelingen er ikke kun en hædring af gastronomien. Den er i lige så høj grad en hyldest til det tætte samarbejde mellem topkokke, internationale topforskere og ambitiøse fødevareproducenter i hele Østjylland; et samarbejde, som kommer os alle til gode i form af nye og spændende fødevarer i høj kvalitet – både fra de store internationale producenter som Danish Crown og Arla såvel som fra de lokale Michelin-producenter, som fx Troldgården i Hovedgård, der er Danmarks største producent af sortbroget dansk landrace-grise.

High-end gastronomi driver med andre ord høj kvalitet igennem hele fødekæden helt ud til dagligvarehandlens og gårdbutikkernes hylder. Samtidig er de dygtige kokke forbilleder for kommende generationer af kokke i et fag, som har rigtigt gode jobmuligheder. Tiltrækningen af Michelinstjerne-uddelingen til Østjylland er et resultat af, at gastronomien her er i en rivende udvikling med nye kokkestjerner på vej. Senest har Andreas Bjerring fra Molskroen vundet European Young Chef Awards i Irland i november 2018.

Aktører i hele Østjylland bag højt gastronominiveau

Rundt om kokke, forskere og fødevareproducenter bidrager en række aktører i hele Østjylland til vores høje, internationale gastronominiveau.

I Det Grønne Museum i Auning på Djursland arbejdes med formidling og forskning i den danske madkultur og -historie. I afdelingen ’Madens Hus’ arbejdes med aktiviteter, som skal gøre os klogere på råvarernes historie, tilberedning og sammensætning. Museet har ofte besøg af kokke, som er på jagt efter urter, grøntsager eller andre råvarer, som de ikke hidtil er stødt på, og som findes i haverne. Det Grønne Museum har nemlig ansvar for at vedligeholde den danske genbank af nytteplanter og -træer. Fx dyrkes her mere end 60 rabarbersorter og 200 æblesorter. Også de internationale turistanmeldere har fået øje på museet. I november 2018 vandt Madens Hus således førstepladsen ved Food Trekking Awards 2018 i London for bedste omdannelse af en historisk bygning til en attraktion for madelskere.

På den årlige Food Festival i Aarhus kan fødevarevirksomhederne teste nye fødevarer hos forbrugerne, produktudvikle sammen med topkokke, møde internationale indkøbere og opnå synlighed. Aarhus lægger desuden jord til et af verdens førende innovations- og vækstcentre for fødevarer, Agro Food Park. Her skabes fremtidens produkter i et frugtbart samarbejde mellem virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner. Ca. 1.000 medarbejdere og 85 virksomheder har til huse her. I slutningen af 2019 flytter Aarhus Universitet deres fødevareinstitut til Agro Food Park, som yderligere vil styrke udviklingen af et af Europas stærkeste miljøer for fødevareinnovation.

Også Agro Business Park i Foulum i Viborg Kommune er en væsentlig driver for fødevarebranchen med sit fokus på innovation inden for landbrug og bioøkonomi for både iværksættere og etablerede virksomheder.

Europæisk Gastronomiregion

Østjylland fik i 2017 den blivende titel Europæisk Gastronomiregion på baggrund af de mange års investeringer i innovation i fødevareerhvervet. I de kommende år iværksætter Food Organisation of Denmark en række nye aktiviteter under denne paraply, der fortsat skal styrke fødevareerhvervet. Det omfatter bl.a. nye fødevareevents samt en mikropulje, hvor lokale ildsjæle kan søge tilskud til udvikling af nytænkende fødevareevents.

Nye tal viser, at turisterne er vilde med gode madoplevelser; hvad enten det er på Michelin-restauranten, i gårdbutikken eller på den lille café. Ifølge VisitDenmark vælger 28% af de udenlandske turister rejsedestination på grund af muligheden for gode madoplevelser.

Så der er al mulig grund til at ønske hele Østjylland held og lykke både med Michelin-uddelingen og de mange fantastiske madoplevelser, som mange dygtige producenter, forskere, ildsjæle og ikke mindst ambitiøse kokke står bag.