Gå til hovedindhold

Rekordfremgang i beskæftigelsen i 2018 i Østjylland

Beskæftigelsen sætter ny rekord med en fremgang på 11.500 jobs det seneste år og ligger dermed markant over landsgennemsnittet. De private virksomheder er den store jobmotor med en vækst på 10.462 jobs. De østjyske iværksættere bidrager markant til fremgangen med 4.000 nye jobs årligt. En række Business Region Aarhus initiativer skal bidrage til at afhjælpe manglen på arbejdskraft, som er en af de største barrierer for fortsat udvikling og vækst.

7. jan. 2019

Indhold

    ”Væksten i antal nye jobs cementerer Østjyllands position som Danmarks største vækstcenter uden for hovedstadsområdet. Og det er glædeligt, at det især er vores dygtige iværksættere, der bidrager markant til jobfesten,” siger Jan Petersen, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Norddjurs Kommune.

    Den samlede jobvækst ligger væsentligt over landsgennemsnittet såvel som over de øvrige vækstområder i Danmark. Det er samtidig andet år i træk, at Østjylland sætter rekord i jobskabelse. Allerede sidste år kom Business Region Aarhus som den første vækstregion uden for hovedstaden ud af finanskrisen med en beskæftigelse, der lå over niveauet før krisen.

    Iværksætterne en solid vækstdriver

    I de seneste 10 år har iværksætterne hvert år skabt i gennemsnit 4.000 blivende nye jobs. Og mere end seks ud af 10 østjyske iværksættervirksomheder eksisterer stadig efter fem år og placerer sig dermed forrest i feltet på landsplan. 6% flere nye virksomheder blev der skabt i 2018. Dermed lægger Østjylland sig også i spidsen med den højeste etableringsrate i vækstområderne uden for hovedstadsområdet.

    Kvalificeret arbejdskraft en betingelse for fortsat fremgang

    ”Det er afgørende, at de østjyske virksomheder kan få den arbejdskraft, de har behov for, så Østjylland fastholder den solide udvikling også i de kommende år. Derfor igangsætter Business Region Aarhus i samarbejde med en række partnere i år et større projekt, der skal tiltrække udenlandske specialister,” siger Jan Petersen.

    Projektet er netop blevet godkendt af Vækstforum i Region Midtjylland og finansieres dels af regionen, dels af EU's Socialfond, og har i alt et budget på 20 millioner kroner over tre år.

    Der etableres projektkontorer i både det østjyske og det vestjyske. Det skyldes, at der er forskel på erhvervsstrukturen i de to områder, og derfor også på, hvilke specialister virksomhederne gerne vil tiltrække. Med de to kontorer kan projektet tilpasses lokale forhold.

    Der etableres blandt andet en fælles IT-platform, der samler jobopslag fra virksomheder og præsenterer dem for specialister i andre lande på engelsk, ligesom der oprettes en CV-bank.

    Projektet understøttes af et andet Business Region Aarhus initiativ, der skal hjælpe medfølgende ægtefæller/partnere til udenlandske medarbejdere i job. Initiativet blev sat i søen for to år siden med fokus på Aarhus Universitets udenlandske medarbejdere. Det er blevet så stor en succes, at det nu udvides til at omfatte udenlandske medarbejdere også i de østjyske virksomheder og deres ægtefæller/partnere.

    Fakta

    • Østjylland er med mere end 20.000 it-relaterede jobs en digital hub.
    • Vi har landets højeste jobskabelse uden for hovedstadsområdet, landets mest levedygtige iværksættere samt attraktive udviklingsmiljøer for nystartede virksomheder.
    • Mere end hver 10. beskæftigede i Business Region Aarhus har job på det kreative arbejdsmarked, hvilket er over landsgennemsnittet. Inden for de kreative erhverv er Østjylland særligt specialiseret inden for møbler og interiør samt mode.

     

    Sidst opdateret: 19. marts 2024