Tre unge iværksættere løb med årets østjyske iværksætterpriser

Vinderne af iværksætterprisen 2019

Og vinderne er

Vinderne blev Esgaard, MANDD og Eachthing, der også løb med årets Tech-pris.

I kategorien Effektivitet vandt Esgaard for den banebrydende symaskine, The Stitcher, til syning af sår.
I kategorien Bæredygtighed vandt Eachthing for en app man kan bruge til at scanne varer og dermed få information om dens indhold, allergener og bæredygtighed. Samtidig løb Eachthing også med årets Techpris.
I kategorien Livskvalitet vandt MANDD med et særligt virtual reality produkt inklusiv sanseoplevelser.

”Kæmpe stort tillykke med prisen. Alle deltagere i årets iværksætterpris har været gennem et intensivt forløb, hvor de hver især har gjort deres bedste, mens de stod foran dommere og garvede erhvervsfolk. Iværksætterprisen er en hyldest til vores iværksættere. De skaber hvert år udvikling, jobs og er dermed med til at skabe morgendagens vækst og velfærd,” siger Jan Petersen, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Norddjurs Kommune.

EachThing
I kategorien Bæredygtighed vandt Eachthing for en app, der gør livet lettere for forbrugere, der vil vide hvad deres indkøb indeholder, varens oprindelsesland og bæredygtighed. Bag virksomheden står Sven Phillipsen og Katja Meyer. Ideen blev skabt for otte år siden og er siden udviklet og gjort skalerbar. Ud over iværksætteprisen fik Eachthing også årets Techpris for at have et særligt internationalt potentiale. Denne pris består i en rejse til Silicon Valley til 25.000 kroner hvor der også indgår et forløb og sparring med den danske tech milliardær, Benny Madsen, som er bosiddende i Californien og også arbejder med at introducere danske iværksættere til Silicon Valley.

”Det er en stor ære og en blåstempling af vores iværksættervirksomhed, at vi vinder hele to priser. Den anerkendelse, som vi har fået i dag fra Østjylland, hvor vi kommer fra, betyder rigtig meget for os,” fortæller partner i Eachthing, Katja Meyer. Den anden partner i Eachthing, Sven Philipsen, supplerer:

”Det at vinde priserne er fantastisk, og det iværksætterforløb, vi har været igennem, kommer i den grad til at rykke vores virksomhed videre. Det er især det store interessante netværk, vi får med os, der er enestående. Og med de 50.000 kr., der følger med Bæredygtighedsprisen, får vi muligheden for at udvide vores virksomheder.

The Stitcher
Ideen og prototypen til The Stitcher er udviklet af de to medicinstuderende Mads Holbech Esmann og Christine Aarenstrup Daugaard. Med deres firma Esgaard er de i fuld gang med at færdigudvikle deres prototype på en håndholdt symaskine til at sy sår med. I første omgang har de fundet et partner i en global virksomhed med fokus på behandling af sår hos dyr. De forventer, at kunne nå markedet for dyr i 2021 og forhåbentlig mennesker i 2023.

Mads Holbech Esmann og Christine Aarenstrup Daugaard udtaler: ”Vi er utrolig glade og stolte over at få Iværksætterprisen. Det bringer os et skridt nærmere til at få vores prototype færdigudviklet som produkt. Det har også været en stor oplevelse at få tilbagemeldinger fra de erfarne virksomhedsledere i sparringspanelet her ved finalen. Og så er det en ære at blive anerkendt af Mia Lyhne, der var vores hoveddommer.

MANDD
De to unge iværksættere Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann har skabt en virksomhed der kombinerer virtual reality og sanseoplevelser og gør det dermed muligt at skabe sansefilm, hvor man for eksempel både ser, føler og dermed oplever tøjproduktion lige fra catwalk til fabrikslarmen og det forurenede vand om fødderne.
Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann fra MANND udtaler:
”Vi utrolig beærede over den tiltro og den opbakning, som vi har oplevet, både med  prisen og den gode sparring med dommerne. Selvom Virtual Reality med sanseoplevelser er stort i udlandet er det stadig en niche i Danmark. Derfor er det overvældende med prisen og vi er glade for den store forståelse dommerne har vist for vores koncept. ”

Fakta om Iværksætterprisen 2019 

Årets iværksætterpris blev uddelt inden for tre kategorier: Bæredygtighed, effektivitet og livskvalitet. Hver pris består af 50.000 kr. De blev uddelt til tre iværksættervirksomheder ud af i alt 12 finalister som er fundet blandt 115 nominerede. Tilsammen præsenterer de østjyske finalister produkter fra digitale oplevelser til semiautomatisk brusebad, fra sårsynings-apparat til nytænkende anlægsgartnere.

Som led i finalen gik den danske tech-succes Benny Madsen på scenen og overrakte også en særlig Tech-specialpris til Eachthing for et særligt internationalt potentiale. Benny Madsen solgte sammen med sine partnere en tech-virksomhed i 2011 for 700 mio. dollars. Han er egentlig fra Viborg-egnen, men bor i dag på sin vingård i nærheden af San Francisco, ligesom han hjælper iværksættere ind i Silicon Valley.

Bag iværksætterprisen står Business Region Aarhus som består af de 12 østjyske kommuner. Prisen hylder iværksætteri, fordi der er mange arbejdspladser og udvikling i iværksættere. De seneste 10 år har iværksættere i Østjylland skabt 4000 arbejdspladser årligt, og antallet af iværksættere voksede med 6 procent bare i 2018. Det er den højeste vækstrate uden for hovedstaden.

Hoveddommerne i iværksætterprisen:
Ole Thomsen, logistikdirektør i Rema1000-koncernen. Hoveddommer i kategorien Bæredygtighed. Christian Broe, CEO i smykkekoncernen PILGRIM. Hoveddommer i kategorien livskvalitet. Mia Wagner, CEO i Freeway og dommer i Løvens Hule. Hoveddommer i kategorien effektivitet.

Billedtekst: Et brag af en afslutning på forløbet Iværksætterprisen 2019, som endte med vindere i tre kategorier:

Fra venstre er det formand for Business Region Aarhus, Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune, Christine Aarenstrup Daugaard og Mads Holbech Esmann fra Esgaard, Katja Meyer og Sven Phillipsen fra EachThing samt Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann fra MANDD. Foto: Kasper Hornbæk

Yderligere oplysninger:

Jan Petersen, formand for Business Region Aarhus:  2785 2451

Sekretariatschef Business Region Aarhus, Jane Baad Jensen: 23721014

Esgaard: Mads Holbech Esmann, 28 94 04 32

Eachthing: Katja Meyer: 5020 8000

MANDD: Maria Herholdt Engermann: 22 24 13 88

Vinderne blev Esgaard, MANDD og Eachthing, der også løb med årets Tech-pris.