Ny app skal lære østjyder at køre sammen

Det skal være nemmere at komme fra A til B i Østjylland. Derfor tester Randers Kommune nu en helt ny østjysk app, GoTur, der kobler offentlig transport, Rejseplanen og private bilture sammen. Platformen bliver fra 28. januar testet i Uggelhuse i den sydlige del af Randers Kommune og fra 30. januar i Havndal i nord. Dermed er de to byer de første teststeder i Østjylland. GoTur er et pilotprojekt, og den teknologiske platform er netop udviklet i østjysk regi, og er sandsynligvis den første af sin art.

Bag den unikke GoTur-app, står de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus i samarbejde med FDM. Målet er at give borgerne et bedre og mere sammenhængende transportnet. Det kræver en kobling af private køreture med offentlig transport. Appen er unik og kobler både til GoMore og Zify, der begge er samkørsels-apps. I alt har de 12 østjyske kommuner afsat 1,5 mio. kroner til projektet.

"Intet sted i verden findes det her system, som vi nu er ved at forme. Vi oplever, at østjyderne er meget optagede af nem og bedre transport og samtidig interesserede i at mindske CO2-udledningen. Vi forventer også, at der er en forretningsmodel. Men det er faktisk temmelig svært at lave en teknisk holdbar løsning, og derfor skal GoTur nu testes ude i virkeligheden. Vi er rigtig glade for, at Randers Kommune har peget på Uggelhuse og Havndal," siger Kasper Glyngø, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Hedensted Kommune.

Test af GoTur

I Randers Kommune er man spændt på testen.

"Vi tester nu en avanceret form for samkørsel, hvor man som bruger kan få et lift på sin vej, eller som bilist stille et sæde til rådighed, hvis man alligevel kører forbi. Vel at mærke uden at man skal aftale noget på forhånd. Der sidder i alt for mange biler i dag kun én person. Det belaster CO2-mæssigt. Men hvis nu flere kunne køre med, ville folk kunne få et lift til nærmeste bus, tog eller letbanestoppested, eller helt til deres mål, hvis det ligger på bilistens rute. Appen bidrager også til, at man kan bo i mindre byer og samtidig komme bæredygtigt for eksempel til arbejde. Ideen er, at man bare kobler sig på via GoTur - uden bøvl med at hænge i aftaler med hinanden. Det gør rutenettet mere finmasket, " siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Formand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Lars Søgaard, er også begejstret for ideen.

"Uggelhuse og Havndal har begge en rigtig fin beliggenhed, hvor flere gerne vil slå sig ned. Men en af udfordringerne er, at det for de fleste kræver en bil. Er man uden bil, er det svært at komme til et busstoppested, eller hen hvor toget går fra. Her tror vi på, at GoTur kan være med til at sikre en bedre og mere fleksibel mobilitet, hvis vi kan koble dem, som har brug for et lift sammen med dem, der alligevel kører forbi og har plads i bilen. Det håber jeg, at borgerne i de to byer vil være med til at teste," siger Lars Søgaard.

Borgerne bliver inviteret til et borgermøde for at lære appen GoTur bedre at kende. Det foregår 28. januar 2020 i Uggelhuse og den 30. januar 2020 i Havndal.

Også FDM, der bidrager både med teknisk ekspertise og midler til projektet, ser et stort potentiale i GoTur.

"For FDM er det vigtigt, at danskerne sikres bedst mulig mobilitet. God mobilitet er fundamentet for, at vi hver især kan leve et aktivt liv og er samtidig en grundsten i samfundsøkonomien. I fremtiden vil en central udfordring være at sikre mobiliteten, samtidig med at transporten mindsker sin klimapåvirkning. Med pilotprojektet af GoTur håber vi at forbedre mobiliteten, der mange steder kan være et problem. Både ved at give et samlet overblik over transportmulighederne og ved at gøre det nemmere for folk, der skal samme vej, at finde hinanden. Samtidig håber vi, at det kan være med til at lette trængslen, der i disse år stiger især omkring de store byer," siger adm. direktør i FDM, Thomas Møller Thomsen.

Sådan anvendes GoTur

I Uggelhuse og Havndal kan borgerne søge på et lift/en tur via GoTur, som kan downloades via Appstore (iPhone) eller Playstore (Android).

Når en chauffør vil tilbyde en tur, skal turen lægges op i enten appen Gomore (over 45 km, da der er et gebyr for kortere ture) eller i appen Zify. Zify tager ikke et gebyr og har ingen minimumspris. Alle ture som bliver tilbudt, bliver derefter i GoTur og koblet med Rejseplanen.

Kontaktinformation:

Line M. Sørensen, projektleder for GoTur i Randers Kommune: 20573090
Sekretariatschef Jane Baad Jensen, Business Region Aarhus: 2372 1014