Dobbelt op på kvalificeret arbejdskraft
Polske Aleksandra Gudwicz rejste med sin mand til Østjylland, da han fik arbejde i Danish Crown i Randers. Med hjælp fra Business Region Aarhus initiativet – Medrejsende partnere til internationale specialister- har Aleksandra Gudwicz i dag fået sit drømmejob.
Medrejsende partner, Aleksandra Gudwicz (th) har fået sit drømmejob hos Danish Crown. Hendes leder, Birgit Frederiksen, (tv) er også glad for sin nye internationale arbejdskraft
Aleksandra Gudwicz og parrets to børn rejste med fra Polen, da hendes mand fik job som export manager i Danish Crown. Aleksandra Gudwicz har en universitetsgrad i økonomi og kom fra et godt job i Polen, hvor hun havde sin egen virksomhed. Det var derfor vigtigt for Aleksandra Gudwicz at få sine kompetencer i spil på det østjyske arbejdsmarked.
”Men det var ikke sådan lige til at få en fod ind for på det østjyske jobmarked. Faktisk var det så svært, at jeg var tæt på at give op. Jeg trives ikke uden et arbejde, og vi var begyndt at overveje, om vi skulle tage tilbage til Polen,” fortæller Aleksandra Gudwicz.
Familien havde bosat sig i Hadsten med deres to børn og havde hurtigt fået gode danske venner. En ven opfordrede Aleksandra Gudwicz til at tage kontakt til jobcentret i Favrskov Kommune.
Samarbejde på tværs af kommunegrænserne
Business Region Aarhus har igangsat initiativet for medrejsende partnere til internationale specialister. For virksomhederne i Østjylland er det vigtigt, både når de ønsker at tiltrække international arbejdskraft, men også når de vil fastholde specialisterne, at den medrejsende parter også får en tilknytning til arbejdsmarkedet.
Jobmarkedet for de medrejsende partnere i Østjylland bliver 12 gange større, når jobcentrene arbejder sammen på tværs af kommunegrænserne.
Aleksandra Gudwicz har deltaget i Business Region Aarhus’ initiativet for medrejsende partnere til internationale specialister, og det har gjort en stor forskel for hendes muligheder for at få et arbejde. Her lærte hun blandt andet, hvordan man opbygger et professionelt netværk, bliver skarp på sine kompetencer, hvordan LinkedIn kan være redskabet, der får en tættere på et job og en generel brugbar viden og indsigt i det østjyske jobmarked formidlet gennem workshops og seminarer. Og så begyndte Aleksandra Gudwicz at tage danskundervisning.
Stor velvilje
Efter forløbet åbnede der sig en jobmulighed for Aleksandra Gudwicz i Danish Crowns lønafdeling. Her havde Aleksandra Gudwicz tidligere haft kontakt med lederen, Birgit Frederiksen, der var imponeret over Aleksandra Gudwicz’ CV og ambitionsniveau. Aleksandra Gudwicz blev tilbudt en stilling i løntilskud. Efterfølgende blev hun fastansat som koordinator, der varetager interne kurser.
Tre uger efter ansættelsen blev Danmark lukket ned på grund af Corona, så Aleksandras opgaver blev nogle helt andre. Men på trods af hjemmearbejde og sprogbarrierer kalder Aleksandra Gudwicz selv sin start i Danish Crown for flyvende.
Leder Birgit Frederiksen er meget bevidst om den værdi, som Aleksandra Gudwicz bidrager med i afdelingen.
”Vi har ansat Aleksandra på grund af hendes mindset, høje arbejdsmoral og ambitionsniveau. Hun er socialt anlagt og dygtig til at aflæse situationer og passe ind, selvom hun er kommet til en afdeling, hvor alle møder foregår på dansk og ikke alle taler engelsk. Aleksandra Gudwicz og hendes kolleger har en stor vilje til at det skal lykkes. Og jeg kan kun sige, at det går ekstraordinært godt,” fortæller Birgit Frederiksen.
Vi bliver i Danmark
Jobbet hos Danish Crown har gjort en stor forskel. Familien er blevet i Østjylland, har købt hus i Hadsten og har fået et nyt liv i Danmark.
”Jeg er så taknemmelig for, at jeg har fået mit drømmejob, er en del af et meget hjælpsomt team og en fantastisk chef i en international virksomhed med muligheder. Vi har gode venner og arbejder begge i en international virksomhed, der tager sig af deres medarbejdere. Nu bliver vi i Østjylland”, siger Aleksandra Gudwicz med et stort smil.
Faktabox:
Program for internationale medrejsende partnere
I Business Region Aarhus samarbejder de 12 kommuners jobcentre om at hjælpe medrejsende partnere til internationale specialister ind på arbejdsmarkedet i Østjylland. De østjyske virksomheder får herigennem en mulighed for at ansætte kvalificeret international arbejdskraft – og at fastholde de specialister, som allerede er kommet til Østjylland.
Programmet tilbyder rådgivning, webinarer, workshops og hjælp fra det lokale jobcenters konsulenter, der skaber indgange til netværksmøder, praktik eller jobmuligheder. Der kan også være mulighed for at ansættelse med løntilskud, så virksomheden og partneren kan finde ud af, om der er et match.
Læs mere om Medrejsende partner-initiativet:
eller kontakt projektkoordinator, Camilla Johansen, cgj@aarhus.dk og hør mere.