Gå til hovedindhold

Debatindlæg: Klogt at energiministeren vil handle på virksomheders bekymring

Der er brug for nye investeringsrammer til netselskaberne, så de kan sikre, at elnettet er gearet til fremtiden, lyder det fra formanden for Business Region Aarhus i dette debatindlæg.

 • Læs op

Indhold

  Det er helt rigtigt set, at klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), nu reagerer på virksomhedernes bekymringer om, hvorvidt elnettet er klar til den grønne omstilling. Vi har samme bekymringer. Der er lighedstegn mellem grøn omstilling og en nødvendig udbygning af det danske el-net. Og det haster. Frem mod 2050 forventes forbruget af strøm at stige med 500 pct. sammenlignet med i dag.

  Udbygningen af elnettet er et nationalt problem, som vi også mærker lokalt. I Østjylland – Danmarks største vækstcenter uden for hovedstadsområdet – er områdets virksomheder også bekymrede. I kommunerne hører vi ofte spørgsmålet fra virksomhedsejere: Kan jeg med ro i sjælen investere i den grønne omstilling og være sikker på, at der er strøm nok i stikkontakten?

  Elselskaberne investerer i dag mange milliarder. De fortjener ros, men de fortjener også opbakning til at kunne investere langt mere, og det kræver lovændringer i Folketinget.

  Ifølge Green Power Denmark er der brug for merinvesteringer for 40-46 mia. kr. fra 2024 til 2040. Rambøll har for Business Region Aarhus netop regnet på fremtidens behov i Østjylland. Rapporten viser klart, at det eksisterende elnet i 2030 ikke vil være gearet til at transportere mængden af strøm, som der er brug for i fremtiden. 

  Der er behov for, at Folketinget og ministerier erkender, at det er nødvendigt at give nye investeringsrammer til el-selskaber, så de i langt højere grad kan investere og sikre, at den grønne omstilling kører på skinner. 

  I Business Region Aarhus har vi længe interesseret os for behovet for nye rammer og ser det som yderst positivt, at ministeren også har meldt ud, at han inden sommerferien vil præsentere en plan for, hvordan de ny investeringsrammer skal indrettes. Vi opfordrer til, at ministeren holder fast og sikrer, at selskaberne senest fra næste årsskifte har nye investeringsrammer. 

  Et toptunet el-net er en forudsætning for stærke konkurrencemuskler i landets virksomheder og tiltrækning af nye virksomheder og investeringer. Men det kræver også, at elselskaberne kan speede op. 2030 er lige om lidt. 

  Debatindlægget er bragt i Energi Watch og kan læses her.

  Sidst opdateret: 27. februar 2024