Gå til hovedindhold

Ros til uddannelsesforlig - døren står åben i Horsens

Det nye uddannelsesforlig åbner døren for flere internationale studiepladser i Østjylland - og det er godt nyt for erhvervslivet.

Indhold

    Afsendere:

    Frands Fischer, Formand Business Region Aarhus og borgmester i Skanderborg Kommune. Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune. Gitte Sommer Harrits, rektor for VIA University College. Johannes Aagard Saugbjerg, adm. direktør i VOLA og formand for regionalforeningen DI Horsens. 

    Et nyt uddannelsesforlig er indgået, og det viser, at politikerne har lyttet til det østjyske erhvervslivs store behov for at få øget antallet af internationale studiepladser på professionsuddannelserne med 800 inden for de tekniske uddannelser.

    Det er rigtigt godt nyt. Erhvervslivet i Østjylland har længe higet efter at kunne byde langt flere internationale studerende velkommen. Både til gode job i studietiden og med et eksamensbevis i hånden.

    Hos VIA i Horsens er man klar til at øge optaget på de attraktive tekniske uddannelser. Tidligere har det politiske loft på pladserne betydet, at mange kvalificerede, internationale studerende måtte afvises. For eksempel søgte 250 sidste år den engelsksprogede uddannelse i Software Technology Engineering, men kun 60 kunne optages.

    En ny voxmetermåling fra Business Region Aarhus viser, at halvdelen af de større it- tunge virksomheder i Østjylland har problemer med at rekruttere kvalificerede softwareingeniører.

    Det er alvorligt. Mangel på kloge hoveder er kritisk for Østjyllands vækst og konkurrencekraft og dermed også for Danmark, da Østjylland er landets næststørste vækstlokomotiv. Østjylland nettoeksporterede fra 2018 til 2022 ikke færre end 11.439 højtuddannede unge til resten af Danmark. Østjylland bidrager hermed stort til højtkvalificeret arbejdskraft til hele landet. Det er vi selvfølgelig stolte over, men det betyder også, at vi virkelig har brug for at supplere med internationale studerende inden for STEM, så udbuddet af dygtige medarbejdere stiger fremad i stedet for at blive udhulet.

    Og det er en god forretning – hele vejen rundt. En dimittendanalyse – baseret på tal fra Danmarks Statistik - dokumenterer at 46 pct. af de studerende, der har taget en STEM uddannelse i Danmark, arbejder i landet fem år efter endt uddannelse. Og virksomhederne er klar til yderligere at øge succesraten med masser af spændende job at tilbyde.

    De internationale studerende inden for STEM bidrager til, at Østjylland kan øge konkurrencemusklerne, og det bidrager til at styrke hele Danmark. Østjylland alene stod for en eksport til en værdi af 268 mia. kr. i perioden 2018 til 2022. En vækstspring på 50 pct. Den stærke position skal vi styrke med flere internationale talenter ombord.

    Derfor er det positivt, at der nu igen er politisk flertal for at åbne flere internationale studiepladser for professionsuddannelserne. Pladserne bør først og fremmest placeres på uddannelsessteder, hvor der i forvejen er stærke, internationale studiemiljøer. VIA i Horsens er klar til at tage imod og det samme er resten af Via University og erhvervsakademierne i Østjylland. Og det til gavn for hele Danmark.

    Indlægget er bragt i Horsens Folkeblad d. 26/3/2025 og kan læses her: Ros til uddannelsesforlig: Døren står åben i Horsens | hsfo.dk

    Sidst opdateret: 27. marts 2025