Innovative og bæredygtige østjyske fødevarer skal betage Folkemøde 2018
Ristede hampfrø, innovativ øl, fløjlsblødt vand, spinat fra Samsø, en ny grøntsag, grønne dunser, insektsnacks med chili og biodynamisk rabarbersaft er blot nogle af de fødevarer, der skal med østjyske borgmestre på Folkemøde 2018 – de er alle bud på løsninger, der kan være med til at løse udfordringer på verdensplan.
Big business i at løse globale udfordringer? Det spørgsmål sætter 12 østjyske borgmestre til debat på Folkemøde 2018 sammen med fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
Hidtil har Danmark stået stærkt på den internationale fødevarescene. Vi solgte os verden over på fødevaresikkerhed og effektivitet. Men det har alle de andre også fået styr på.
De nye konkurrencefordele er den særlige danske evne til at koble det nordiske køkken med bæredygtighed og innovation.
Over en eksport’elet tilberedt af konkurrencedygtige madvarer vil en times samtaledebat handle om bæredygtighed, innovation og kvalitet i fødevarer og hvordan fødevareerhvervet både kan være big business og bidrage til at løse globale udfordringer som sult og klima.
Østjyderne leverer 33 procent af dansk fødevareeksport
At det netop er 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus, der tager til Folkemøde på Bornholm med dansk fødevareerhverv på dagsordenen, skyldes at Østjylland er epicenter i den danske fødevareklynge. I fødevareerhvervet har man evnen til at skabe fødevarer, der kan bidrage til løsninger på verdensudfordringer som sult og klima.
Samtidig er Folkemødet et udstillingsvindue for østjyske og innovative fødevareprodukter.
Folkemødet vil opleve ristede hampefrø, smagsprøver på hampknækbrød, pesto, spegepølse (med hamp) og snackbarer fra Møllerup Gods i Syddjurs. Derefter kan gæsterne hoppe videre til øl og vand fra Skanderborg Bryghus og Iskilde. Skanderborg Bryghus startede i en kælder hos 7 lokale øl-entusiaster, som kunne producere 50 liter øl og blev via folkeaktier til en stor virksomhed. Grundet en stor efterspørgsel blandt andet på Smukfest, bliver bryggekapaciteten i 2019 på knap 4 mio. liter. Iskilde vand er blandt det mest eksklusive vand i verden og tappes fra kilden ved Mossø. Smagen og nuancerne i vandet er i fokus, og Iskilde leverer til flere skandinaviske kongehuse, Restaurant Noma og Four Seasons George V i Paris.
Antons (Hedensted) økologiske og biodynamiske saft findes i 14 forskellige varianter og er lavet af 100 procent rene naturprodukter fri for sprøjtegifte. Virksomheden startede tilbage i 1981 og har fokus på originalitet, kvalitet og økologi. De fås både med mango, jordbær, citron, hyldeblomst og en række andre smagsvarianter. Enorm (Hedensted) sender insektsnacks til Folkemødet med hhv. chili eller sour-cream & onion og insektbarer. Insekter er nemlig en god animalsk proteinkilde, der fint kunne indgå som ingrediens i mange fødevarer.
Big Business i at løse verdens udfordringer?
I flere år har Business Region Aarhus skabt debat på Folkemødet.
”I år sætter Østjylland spot på nogle af de virkelig stærke bud på bæredygtig fødevareproduktion fra Østjylland og ikke mindst, hvordan vi holder fast i udviklingen af nye fødevarer, som står stærkt i konkurrencen internationalt og samtidig kan være med til at brødføde en sulten verden uden at sætte dybe spor på klimaet. Mens nogle af fødevareløsningerne syder i gryden, tager vi en debat, ” siger formand for Business Region Aarhus, Jan Petersen, der også er borgmester i Norddjurs Kommune.
Eksport’elet svitset af Michelin kok
”Over en veltilberedt eksport’elet som laves af Michelin kokken Per Mandrup bliver bæredygtighed, innovation og kvalitet emnerne for samtaler med Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, en investeringsekspert samt Landbrug & Fødevarer. Fødevarebranchen har mange af løsningerne på verdens udfordringer. Vi har en helt særlig konkurrencefordel i at dyrke et stærkt samarbejde mellem virksomheder, forskere og myndigheder,” siger Jan Petersen.
I eksport’eletten indgår produkter fra Arla, Danish Crown, spinat fra Samsø, kålfars, hvidblomstret raps, hamp, gær og meget mere – og alle er eksempler på innovative fødevarer fra Østjylland.
Fakta:
I Business Region Aarhus bor 1 mio. østjyder, 316 byrådsmedlemmer, 12 borgmestre og 33 folketingsmedlemmer. Samarbejdet består af Hedensted, Horsens, Odder, Skanderborg, Samsø, Aarhus, Silkeborg, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Randers og Viborg kommuner. Tilsammen udgør de det største vækstområde uden for hovedstaden. Østjyske virksomheder står for 33 procent af dansk fødevareeksport. 37 procent af eksporten fra Østjylland er fødevarerelateret.
På debatarrangementet, som foregår torsdag 14. juni kl. 16 deltager også en investeringsekspert samt Landbrug & Fødevarer. Debatten foregår i Allinge, telt nr F12, Primetime 1.
Følg os på #ØstjyllandforDK #DKfood