Gå til hovedindhold

Østjylland er Danmarks spisekammer

FREKVENS 2022 rapporten fastslår, at Østjylland er Danmarks spisekammer. Regionen tegner sig for 36 pct. af hele Danmarks fødevareeksport i 2022.

 • Læs op

Indhold

  Østjylland er det stærkeste vækstcenter uden for hovedstadsområdet. Og på nogle områder stærkere. Eksempelvis er Østjylland uden sammenligning Danmarks vigtigste spisekammer. Fødevarer fra Østjylland tegnede sig for en omsætning på 212 mia. kr. i 2022 og 26 pct. af hele landets omsætning på fødevarer. De østjyske fødevarer stod alene for 36 pct. af landets eksport på dette felt (opgjort i løbende priser).

  Det viser en helt ny Frekvensrapport (udarbejdet af Index 100). Den bygger på tal fra Danmarks Statistik. Bag rapporten står Business Region Aarhus, som består af 12 østjyske kommuner*, 1 mio. borgere og en halv million arbejdspladser. 

  Vækst – fødevarevirksomheder
  ”De østjyske fødevarevirksomheder har en helt unik styrkeposition. Fremgangen tæller ikke ’bare’ for de enkelte virksomheder, men gør både Østjylland og resten af landet rigere,” siger Frands Fischer, som er formand for Business Region.

  En del af fremtidens vækst kan vise sig at komme fra nye markeder ifølge Gasa Nord Grønt, som har hovedkontor i Aarhus. Virksomheden er andelsejet og sælger danskproduceret frugt og grønt i Danmark og udlandet. Meget af det er økologisk. 

  ”Lande som Italien og Spanien har vi traditionelt set som Europas spisekammer. Men de oplever i stigende grad ekstremt vejr med oversvømmelser eller tørke. Derfor ser vi en voksende interesse for dansk frugt og grønt fra disse lande. Jeg havde forleden besøg af en spansk indkøber, som er interesseret i vores grøntsager. Han vil gerne vil sikre sig, at der altid er frisk frugt og grønt på supermarkedernes hylder. Uanset vejr og vind,” fortæller Lars Verner Christensen, adm. dir, Gasa Nord Grønt.

  Han ser muligheder for vækst på både nærmarkeder og de mere sydlige lande. Økologisk frugt og grønt fra Danmark har ganske enkelt et godt ry – både for høj kvalitet og leveringssikkerhed. Især Tyskland sætter pris på økologi. 

  Med hensyn til at fortsætte den stærke erhvervsudvikling siger Frands Fischer: ”Vi skal holde fast og understøtte den stærke udvikling. Det kræver bl.a. fortsat opbakning til Østjylland som logistikregion samt lettere adgang til dygtige medarbejdere, herunder også internationale medarbejdere og internationale studerende.”

  Yderligere oplysninger til: Emra Tresnjic, Politisk konsulent i Business Region Aarhus,
  tlf.: 2671 8937, mail: emrtr@aarhus.dk

  • Hedensted, Horsens, Skanderborg, Samsø, Odder, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Aarhus

  Artiklen er også bragt i Maskinbladet d. 10 juni. Læs den her

  Sidst opdateret: 12. juni 2024