Gå til hovedindhold

Østjylland står for næsten halvdelen af Danmarks grønne omsætning

Der stod en østjysk virksomhed bag 1 ud af 2 grønne omsætningskroner fra landets virksomheder. Det viser en ny Frekvensrapport, som bygger på tal fra Danmarks Statistik

  • Læs op

Indhold

    Der stod en østjysk virksomhed bag 1 ud af 2 grønne omsætningskroner fra landets virksomheder. Det viser en ny Frekvensrapport, som bygger på tal fra Danmarks Statistik.

    Tallene fra Danmarks Statistik viser senest landets grønne omsætning i 2021. Her kom 51 mia. kr. fra østjyske virksomheder med hovedsæde i en af de 12 kommuner, som udgør Business Region Aarhus. Den samlede omsætning på landsplan var 107 mia. kr. (opgjort i løbende priser)

    ”Østjylland har opnået en unik position inden for grøn omsætning. Over en fireårig periode - fra 2017 til 2021 - steg den grønne omsætning i Østjylland med 76,5 pct., mens væksten på landsplan var 16,4 pct. Førerpladsen skyldes ikke mindst, at Østjylland har store stærke virksomheder som fx Vestas, men også en række små og mellemstore virksomheder, der gør det fantastisk,” siger Frands Fischer, som er formand for Business Region.

    Business Region Aarhus repræsenterer 12 kommuner*(1 mio. borgere og en halv million arbejdspladser), og arbejder for bedre rammevilkår for erhvervslivet. 

    Genan genanvender dæk
    Genan, med hovedsæde i Viborg, er en af de mange virksomheder, der bidrager til den grønne omsætning. Virksomheden har i over 30 år genanvendt udtjente dæk og har kapacitet til at oparbejde i alt 150.000 dæk hver dag på genvindingsfabrikker i Danmark, Europa og USA – svarende til en nedbringelse af CO2-udledningen til atmosfæren med 280.000 tons. Råmaterialerne indgår igen i mange produkter, fx nye dæk eller til vej- og gulvbelægning, måtter og faldunderlag på legepladser. 

    Poul Steen Rasmussen, CEO i Genan, siger: ”Tiden er med forretningskoncepter som vores, fordi vi ikke kan blive ved med at hente mineraler i jorden. Alle ting, du kigger på, skal recirkuleres i fremtiden. Her er et stort vækstpotentiale. Derfor kunne jeg ønske mig, at politikerne i høj grad fokuserer på rammebetingelserne, så de bedre understøtter Danmark som et grønt foregangsland. Eksempelvis ved at stille krav om, at der skal indgå recirkulerede råvarer i nye produkter. Det er fx oplagt, at dæk, der er slidt ned på vejen, indgår som råmateriale i nye veje.” 

    Hos en virksomhed som Genan er der både behov for dygtige timelønnede medarbejdere, faglærte medarbejdere samt højtuddannede specialister.

    ”Vi har en unik position i Østjylland på grøn omsætning, og vi arbejder hele tiden for at sikre optimale rammer for virksomhederne og deres behov for dygtige medarbejdere – en forudsætning for fortsat vækst,” siger Frands Fischer.

    Læs om grøn omsætning

    Læs ny Frekvens rapport

    Yderligere oplysninger til: Emra Tresnjic, Politisk konsulent i Business Region Aarhus, tlf.: 2671 8937, mail: emrtr@aarhus.dk

    *Hedensted, Horsens, Skanderborg, Samsø, Odder, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Aarhus

     

    Sidst opdateret: 7. juni 2024